Fons Keuleers

Kerstconcert K. Fanfare Iever & Eendracht "Lest we forget"

 

Voor de 38ste keer brengt Iever & Eendracht zijn Kerstconcert, onder leiding van hun dirigent Ludo Cools.

 

Dit jaar wordt 11 november geïntegreerd in het concert, als afsluiter van de vieringen van het einde van de Groote Oorlog, 14-18, 100 jaar geleden. Iever & Eendracht doet dit in samenwerking met de gemeente en de Erfgoedcel, als eerbetoon aan alle oudstrijders en gesneuvelden.

 

"Achtien was ik, Fons Keuleers, toen in august 1914 de oorlog uitbrak. Tegen de zin van mijn moeder besloot ik toch om als vrijwilliger naar het front te gaan, samen met dorpsgenoten en vrienden. Ik bleef vier jaar weg van huis."

 

"De eerste maand vocht ik aan het front, daarna verbleef ik vier maand achter de gevechtslinies."

 

"In 1915 ging ik terug naar de loopgraven. Schouder aan schouder vocht ik met mijn strijdmakkers. Tijdens een bombardement in Diksmuide werd ik getroffen door een schrapnelscherf, waarbij mijn rechterlong werd doorboord. Ik werd verzorgd in een veldhospitaal, achter de linies."

 

"Na mijn herstel vocht ik opnieuw aan het front."

 

"Ik raakte voor een tweede keer gewond, in 1918, in Alverdingen. Ik kreeg een kogel door mijn hoofd. Dankzij mijn goede vriend Warre Jacobs kan ik vandaag mijn verhaal nog vertellen. Hij hoorde mijn gekreun en zorgde ervoor dat ik werd afgevoerd."

 

11 november 1918, 11 uur 's ochtends. Wapenstilstand.

De oorlog is gedaan.

 

"Lest we forget. For those brave who gave their lives so that we could live ours."

-

"Opdat we niet vergeten. Voor de dapperen, die hun leven hebben gegeven, zodat wij ons leven zouden hebben."

 

Praktische info:

Inkom €10 | VVK €8 | Kinderen -12 jaar gratis

 

Sint -Godelieve-instituut (SGi)

Mechelseweg 129, 1880 Kapelle-op-den-Bos

 

VVK: 0477 43 41 24 + bij de muzikanten : m.m.v. het gemeentebestuur & CC De Oude Pastorie

Op 22 december 2018 was het Kerstconcert de afsluiter van de vieringen van het einde van de Groote Oorlog, 100 jaar geleden.

 

Lest we forget, i.s.m. cc Oude Pastorie en de Erfgoedcel, bracht op deze manier hulde aan alle oudstrijders en gesneuvelden van alle oorlogen, maar van 14-18 in het bijzonder.

 

De muziekstukken werden zorgvuldig uitgekozen door onze dirigent, Ludo Cools.  “The Armed Man :

A Mass for Peace”, van Karl Jenkins, was het muzikale hoogtepunt van deze avond.

 

De K. Fanfare Iever & Eendracht wist het talrijk opgekomen publiek mee te nemen op een emotionele reis doorheen de oorlog, ondersteund door beeldmateriaal en mooie verhalen.

 

Om de vreugde van het einde van de Groote Oorlog te accentueren, bracht onze fanfare de bekende oorlogsmelodieën “It’ s a long way to Tipperary” en “Colonel Bogey”.

 

Als allerlaatste nummer werd het enthousiaste publiek getrakteerd op een verrassingsact.  Een samenspel van fanfare en doedelzakken (Antwerp & District Pipe Band).  “Highland Cathedral” was een waardige afsluiter van dit unieke concert.

Lest we forget … Opdat we nooit vergeten...